У друкованих книг позитивне майбутнє — думка гравців книжкового ринку
Photographer: Marja Seppälä

У друкованих книг позитивне майбутнє — думка гравців книжкового ринку

Концерн Stora Enso, зі штаб-квартирою в Фінляндії, який спеціалізується на випуску паперу і картону, ініціював опитування щодо книговидавництва.

Основна мета полягала у визначенні проблем на ринку книговидань та споживанні книжок. Дослідницька компанія Opticom International провела 80 поглибленних інтерв'ю в 13 країнах Європи, Азії та Північної Америки. Серед учасників були видавці, роздрібні торговці та гравці на ринках аудіо- та електронної книги, а також компанії, які переводять паперові книги в цифровий формат.

Як зазначає Ессі Лаурі, керівник сегменту газет та книги в Stora Enso Paper Division, основним висновком опитування є те, що друкованим книгам прогнозують позитивне майбутнє.

Читайте також: До 2022 року глобальний ринок пакування сягне 50 млрд доларів

Продажі електронних книг були суттєвими у Великобританії та США (майже 20% ринку), але останніми рокам об'єми їх впали та не вплинули на обсяги продажів, як очікувалося. У Франції та Німеччині електронні книги становлять менше десяти відсотків ринку. На ринках, що розвиваються, до яких належить Україна, інтерес до електронних книг ще слабший, незалежно від швидкого зростання користувачів планшетів та смартфонів. На український ринок цифрової книги також впливає небажання самих видавців продавати електронні примірники через складну ситуацію з авторськими правами і піратським розповсюдженням.

З іншого боку, аудіокниги збільшують обсяги продажів за допомогою детективів, історій, основаних на реальних подіях, біографій, романтичних та еротичних жанрів. Проте респонденти вбачають в аудіокнигах доповнення, а не альтернативу. Пан Лаурі загалом акцентує на тому, що аудіо- та електронні книги не обов'язково розглядати як альтернативу паперовим, імовірніше як доповнення.

Також була висловлена цікава думка: «Чим більше речей стають цифровими, тим більша цінність друкованих продуктів».

До виключно паперового формату відносять книги в твердій палітурці, зокрема дитячі, фотоальбоми, подарункові видання, книги як хобі, книги «зроби сам», про садівництво та рецепти.
Ідентифікатор: 1695