Речі зможуть змінювати колір, як хамелеон
Фото: hcie.csail.mit.edu
Повторне забарвлення хамелеона (в текстуру зебри) шляхом активації ультрафіолетовим світлом та нанесення нової текстури

Речі зможуть змінювати колір, як хамелеон

Команда з Лабораторії інформатики та штучного інтелекту Massachusetts Institute of Technology (CSAIL) створила фарбу, яка змінює колір предмета світлом.

Нова система «PhotoChromeleon» використовує перепрограмовані чорнила, які під дією ультрафіолету та видимого світла можуть змінювати колір речей, як хамелеон. Основою є суміш фотохромних барвників (CMY). Її можна нанести на поверхню будь-якого предмета і він набуває здатності змінювати свій колір під дією світла певної довжини хвилі. Це повністю оборотний процес, який можна повторювати нескінченно. Розробники відзначають, що колір залишається під час використання в природних умовах.

Автор проєкту Юхуа Цзінь (Yuhua Jin) зазначає, що технологія підвищує ефективність виробництва та зменшує кількість відходів у світі споживання. Немає необхідності купувати речі у різних кольорах та стилях кілька разів.

Читайте ще: Siegwerk розробляє друкарську фарбу з мінімальним екологічним слідом

Наразі серед обмежень є невелика колірна гамма, низька роздільна здатність та вицвітання кольору з часом. Оскільки природне освітлення сильніше за освітлення в приміщенні, то барвники тьмянітимуть швидше на вулиці. Команда продовжить дослідження для розвитку технології. Вона співпрацює з Ford Motor Co.

PhotoChromeleon можна використовувати для фарбування різних речей. Наприклад, команда випробувала систему на моделі автомобіля, корпусі телефону, взутті та іграшковому хамелеоні. Залежно від форми та орієнтації об'єкта процес «фарбування» зайняв від 15 до 40 хвилин.
Ідентифікатор: 1900