Заборонено імпорт видавничої продукції з росії та білорусі
Ілюстративне фото: Mariia Zakatiura on Unsplash

Заборонено імпорт видавничої продукції з росії та білорусі

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Наразі закон направлено на підпис Президенту, уточнює TIPOGRAFIA.com.ua.

Закон забороняє імпорт видавничої продукції з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій України. Це важливий крок для захисту українського культурно-інформаційного простору.

Ще у 2016 році відома українська письменниця Оксана Забужко в розмові з «Еспресо.TV», сказала: «Перед війною Україна складала 40% російського ринку. Тобто 40% на книжках росіяни заробляли у нас».

Під час форуму «Українська книжкова революція» у 2021 році пані Оксана говорила:
«Три роки тому мені переказали фразу одного дуже впливового московського видавця і книжкового магната, який одночасно по ролі ліберал і антипутінець, якого спитали, чому він не робить прямих жестів на адресу України: «Мьі не можем позволить себе потерять 40-миллионньій рьінок». Всі ці роки велася ця війна… З середини 1990-их Москва тільки ділила наш ринок. Але станом на 1997 рік з українською книжкою українському видавництву уже в Донбас зайти не можна було, бо вся дистрибуція Донбасу вже була під російським монополістом».

Закон 7459 від 13 червня 2022 року також забороняється випуск, ввезення та розповсюдження книг російських авторів, які залишилися громадянами росії з 1991 року. Вийняток – книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.
Раніше видані дозволи скасовуються.

В Україні з 1 січня 2023 року видаватимуться і розповсюджуватимуться книги українською мовою, мовами корінних народів України та офіційними мовами Європейського Союзу.
Ідентифікатор: 2024