У Китаї розробили вогнестійкий неорганічний папір
Фото: Chemistry a European Journal
Кольорові фотографії гнучкого, вільностоячого і антибактеріального паперу: (a) HAPNWs (b) (c) (d) (e)

У Китаї розробили вогнестійкий неорганічний папір

Як повідомили на сайті Шанхайського інституту кераміки Китайської академії наук, дослідницька група під керівництвом професора Ін-Цзю Чжу розробила новий вид вогнетривкого неорганічного паперу.

Перші успішні результати були продемонстровані командою в 2014 році: вогнетривкий неорганічний папір з високою гнучкістю, біосумісністю і термічною стабільністю. Далі дослідники провели велику кількість експериментів і дослідили та оптимізували склад суспензії наддовгих гідроксиапатитних нанодротів, які є основою неогранічного паперу, та склад неорганічних клеїв, а також технологію виготовлення паперу вогнестійким, що додатково поліпшило механічну міцність. У результаті були розроблені листи розміром А4 (21х29,7 см), на яких можна друкувати, малювати і т.п.
Команда зараз працює над дослідженням дешевої технології виробництва суспензії.

Залежно від розміру і товщини, неорганічний папір можна використовувати для збереження життєво важливих документів або для створення етикеток із високотемпературною стійкістю.
Завдяки багатошарової конструкції папір стійкий і до впливу води, навіть, коли його поверхня подряпана або фізично пошкоджена. Тому ще одною сферою застосування може стати зовнішня банерна реклама, яка буде самоочищатися під час дощу.

Дослідницька група професора Чжу не полишає пошуку сфер застосування для винаходу і виявила метод солвотермал — один крок до створення нового виду надзвичайно гнучкого антибактеріального паперу з наночастинками срібла для адсорбції і фільтрації, а також біомедичних матеріалів.
Ідентифікатор: 1464