Вдалося досягнути успіху в переробці гнучкого пакування
Фото: APK AG
Результат тестів на видалення чорнила: Плівка LDPE надрукована двічі чорнилом від Siegwerk та оброблена технологією Newcycling® від компанії APK AG

Вдалося досягнути успіху в переробці гнучкого пакування

Siegwerk, світовий постачальник друкарських фарб, і APK AG, що спеціалізується на переробленні пластикових відходів пакування, успішно завершили випробування на знебарвлення LDPE-плівок.

За словами керівника відділу кругової економіки Аліни Марм (Alina Marm), для Siegwerk це означає постачання друкарських фарб і лаків, які полегшують перероблювання, наприклад, легко видаляються, але ефективно працюють на етикетках під час використання.

Друкарські фарби дуже важливі для формування враження від зовнішнього вигляду пакування. Але вони також є головною проблемою для перероблення. Основна мета перероблювання – видалити фарбу й отримати максимально прозорий полімер для повторного використання. Тому важливе успішне знебарвлення.

Навесні 2020 року відділ досліджень та розробок APK AG випробував плівку LDPE, яка була двічі надрукована чорнилами. Тестова серія мала на меті визначити, чи технологія APK AG на основі розчинників Newcycling® може повністю видалити чорнило Siegwerk з полімерної матриці. Тестували жовті, червоні, чорні та сині фарби. Зразки чорного, червоного та синього кольорів вдалося знебарвити майже до «незайманої» прозорості. У випадку з жовтим чорнилом після обробки залишалася гранична жовтизна.

Читайте ще:Тонкий ПП вдалося переробити на чисту сировину

Технологія Newcycling у APK AG включає попередній етап механічної обробки. Далі слідує етап на основі розчинника, який очищає полімер від добавок. На виході отримують чисту сировину. Молекулярна структура полімеру залишається неушкодженою.

Технологія Newcycling дає змогу закрити життєвий цикл гнучкого пакування: від проєктування, використання та остаточної переробки. Досі вважалося, що гнучке пакування не підлягає вторинному перероблюванню.
Ідентифікатор: 1958