BASF маркує пластики і відстежує весь ланцюжок вартості
Фото: Deloitte

BASF маркує пластики і відстежує весь ланцюжок вартості

BASF розробила пілотний блокчейн-проєкт, спрямований на просування «більш конкурентоспроможного кругового ланцюга постачання пластиків».

reciChain — це платформа з підтримкою blockchain, яка має на меті довести, що кругове використання пластику є економічно вигідним. Призначений для зменшення відходів пластику через стимулювання використання вторинних пластиків. Зважаючи на данні Королівського статистичного товариства Великобританії, у світі було виготовлено з 8,3 млрд т пластику, і з них 80% стали відходами (91% не перероблялися). Відходи потрапляли на сміттєзвалища чи довкілля.

reciChain ґрунтується на технології блокчейн у поєднанні з фізичним маркером, розробленим молодою компанією під назвою Security Matters. Технологія відстеження позначає пластмасові вироби унікальним «хімічним штрих-кодом» та з'єднує їх із цифровим двійником. Це дає змогу відслідковувати пластики на всьому ланцюгу вартості.

Читайте ще: Гнучку упаковку планують зробити більш придатною до переробки

Платформа планує розробити рішення під час пілотних проєктів, а потім їх масштабувати глобально. Перший проєкт розпочався в Сан-Паулу (Бразилія), потім був запущений у Британській Колумбії в Канаді.
Як жорсткі, так і гнучкі пластмасові вироби перевіряються на доцільність маркування. Паралельно тестується ручний сканер BASF trinamiX, який виявляє та документує склад пластику.
Ідентифікатор: 1959