Stora Enso вкладає кошти в наноцелюлозу
Stora Enso

Stora Enso вкладає кошти в наноцелюлозу

Фінський концерн Stora Enso, котрий спеціалізується на поновлювальних матеріалах для пакування, біоматеріалах і папері, інвестує 9,1 млн євро в комерціалізацію мікрофібрилованої целюлози (МФЦ), або наноцелюлозу, для прискорення розробки продукту. У прес-центрі компанії повідомили, інвестування стосуватиметься заводів у Фінляндії та Швеції.

Кошти направлять на розробку нових рішень: бар’єрних шарів для змащення та біорозкладаної плівки як заміни алюмінію в картонному пакуванні для харчових продуктів.
МФЦ — целюлоза, але з більш високою площею поверхні. Вона отримується шляхом розшаруванням початкового волокна на елементарні волокна — фібрили, які набагато менші в діаметрі. Для того, щоб уявити який «клубок» отримується, слід зазначити, що 1 грам МФЦ покриває підлогу великого будинку (приблизно 200 м2). Тобто пакування з використанням матеріалу легше за аналоги. Сировина приваблива ще тим, що вона екологічна чиста і «робить ту ж роботу» як і полімери з нафтопродуктів.

Компанія вже має успішні приклади використання МФЦ при виробництві картонного пакування.

Читати також: У Китаї розробили вогнестійкий неорганічний папір

Довідка
Мікрофібрилована целюлоза (MFC, МФЦ, наноцелюлоза) — волокна целюлози, модифіковані хімічними, біохімічними або механічними способами, для того, щоб мікрофібрили були відокремлені одна від одної.
МФЦ застосовують для виготовлення плівки, пакувального паперу і картону, які володіють підвищеними показниками опору на розрив, злам. Ведуться експерименти по отриманню друкованих видів паперу. Також, наноцелюлоза використовується в меблевій сфері, тарному виробництві, сільськогосподарській промисловості та ін.
Ідентифікатор: 1479