Обіг пластикових пакетів в Україні обмежений
beyondGREEN biotech, Inc
Пакет на рослинній основі від американської компанії beyondGREEN biotech, Inc., який можна компостувати вдома: просто закопати в землю

Обіг пластикових пакетів в Україні обмежений

Україна обмежила використання поліетиленових пакетів. 7 червня 2021 року Президент підписав закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». 10 грудня 2021 року він набере чинності.

Розробники законопроєкту зазначили, що щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, у ЄС цей показник близько 90 пакетів. При цьому лише 6% цих пакетів віддають на переробку, решту просто викидають.

Забороняється поширення в роздрібній торгівлі, громадському харчуванні та наданні послуг платно і безоплатно забороняється:
1) надтонких пластикових пакетів товщиною менше 15 мікрометрів;
2) тонких пластикових пакетів із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів;
3) оксорозкладних пластикових пакетів, які не екологічні та розпадаються на мікропластик.

До 1 січня 2023 року дозволяються надтонкі пластикові пакети (ШхГхД) до 225х345х450 мм, як первинна упаковка. Вони призначені для пакування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду.

Однак існує імовірність того, що замість пакетів установи перейдуть на пластикові бокси з PS або PET, які в Україні не переробляються взагалі. Особливо, якщо інші альтернативи будуть дорожчими.

Цупкіші пакети, які не потрапили під заборону, можуть розповсюджуватися лише платно. Їхню мінімальну вартість визначає Кабінет Міністрів. На думку організації «Екологічні інвестиції», немає сенсу забороняти всі пакети. Багаторазовий пластиковий пакет може бути більш екологічним, ніж, наприклад, паперовий.
Сміттєві пакети не підпадали під закон та обмеження цін.

Тільки біорозкладні пластикові пакети можуть розповсюджуватися безкоштовно. На кожному з яких має бути нанесене маркування. Наразі Кабінет Міністрів має ще тільки підготувати вигляд маркування. А загалом у світі біорозкладні пакети маркують написом «Compostable» / «Компостований».

Спільноти, які займають сортуванням вторсировини та популяризацією цього серед населення, загалом радо сприйняти цей законопроєкт. Але наголошують, що основною проблемою є одноразовість пакетів і пакування загалом. Основною має бути не заборона, а принцип «Використовуй вдруге».

За порушення закону передбачено штрафи від 8,5 тисячі до 17 тисяч гривень, а в разі повторних правопорушень — 34 тисячі гривень.
Ідентифікатор: 1985