KBA Rapida 76, HR-UV і невгамовні поліграфісти з Амстердама

KBA Rapida 76, HR-UV і невгамовні поліграфісти з Амстердама

Чотири роки тому в друкарні robstolk (Нідерланди) була встановлена перша в світі KBA Rapida 76. Озираючись назад, власниці компанії Таннеке Янссен і Жаклін ван Ас кажуть, що ця машина ідеально підходить для випуску їх друкованої продукції.

П'ятниця, кінець робочого дня. Друкар зосереджено вивчає лист на переглядовому столі. Але це не чергове замовлення. Співробітник robstolk намагається вичавити максимум оптичної щільності з флуоресцентних фарб на Rapida 76. Звичайна картина для друкарні, де постійно шукають нові можливості для звичних технологій.

«Ми не боїмося вийти за загальноприйняті рамки», - говорить Жаклін ван Ас. Щоб повністю контролювати процес друку, у друкарні працює власний фахівець-додрукарник. Він знає машину не гірше її операторів і створює оптимальні профілі - часто для крейдованих сортів паперу.

Таннеке Янссен: «Кожен клієнт, кожне замовлення і кожен відбиток однаково важливі для нас. Під час друку ми можемо юстувати обладнання, щоб досягти оптимальних показників як із технічного боку, так і за якістю продукції. Ми охоче тестуємо різні сорти паперу, якщо початковий вибір задрукування не приносить бажаного результату».

Чорне - це чорне

У robstolk не шукають легких шляхів - це видно і по співпраці з постачальником фарб: спеціально для Rapida 76 з HR-UV-сушінням були розроблені високопігментовані друкарські фарби.

Ван Ас: «У нас є багато клієнтів, для яких якість важливіша за кількість. Ціна відповідає цьому підходу. Особливо ми любимо некрейдований папір. І тут чорний колір повинен бути дійсно чорним, а фарби повинні сяяти на папері. У нас є клієнти з обмеженим бюджетом, для яких ми готові шукати креативні рішення, і клієнти з преміум-сегмента».

Вражаючі приклади лежать на столі: книги й брошури самих різних форм. А ще - колірні палітри від виробників фарби, де на лицьовій стороні надруковано високохудожнє зображення, а на звороті - відповідний колір. Використовують в robstolk і пантони. Додаткові фарби і сумішеві відтінки дозволяють досягти високої контрастності деталей. Завдяки цьому відбитки виглядають яскравіше і соковитіше - навіть на крейдованому папері.

Друкована продукція виходить з машини вже сухою

Ван Ас: «Навесні 2013 року ми запустили першу в світі Rapida 76. Нас дуже вразила концепція цієї машини. Ми друкуємо високореактивними фарбами з HR-UV-сушінням у кожній друкарській секції, так що продукція виходить з машини вже сухою. Крім того, ми можемо експериментувати з різними ефектами завдяки друку "сире по сухому". Всі точки друкують з високою точністю, ніякого шаблування. Фарба залишається на поверхні паперу, без глибокого вбирання. Словом, така продукція дійсно вражає».

Rapida 76 друкує на аркушах формату B2 (530x750 мм). Друкарня robstolk вибрала п'ятифарбну конфігурацію з додатковою секцією лакування. Крім автозаміни форм, машина оснащена системою вимірювання кольору «в лінію» QualiTronic ColorControl і сушками HR-UV. При цьому обладнання значно менше витрачає електроенергію, ніж звичайні УФ-машини. Самонаклад DriveTronic і наклад без бокового упору DriveTronic SIS унікальні для форматного класу B2. Техніка вражає швидкістю переналагодженням і діапазоном запечатування.

Машиною задоволені

Янссен: «Ми першими в світі почали працювати на новій друкарській машині, тому заздалегідь знали, що шлях цей не буде легким ні для наших співробітників, ні для KBA і Wifac. Ці очікування виправдалися».

Ван Ас і Янссен дуже задоволені допомогою нідерландського дилера KBA - компанії Wifac - під час цієї «пригоди»: «Техпідтримка з Радебойль теж була відмінною. Вони дистанційно підключалися до друкарської машини для діагностики. Завдяки цьому сервіс-інженер Wifac міг тут же надати потрібну запчастину».

Нещодавно технічні фахівці відновили керуюче ПО на Rapida 76. «Ми дуже задоволені машиною. Якби ми вибирали ще раз, то знову вибрали б Rapida 76. Для друкованої продукції, яку ми випускаємо, вона підходить ідеально. Ми не боїмося прогресу і готові до нетрадиційних рішень, якщо стандартних недостатньо. Це цікаво і для KBA. Нещодавно нас відвідували інженери з Радебойль. Вони хотіли на власні очі побачити "невгамовних поліграфістів з Амстердама". Це було щось! Але найважливіше те, що ми незмінно забезпечуємо клієнтів оригінальною продукцією. З цією технікою ми дійсно виділяємося на тлі ринкових стандартів».

У цьому році друкарня robstolk святкує 50-річний ювілей. Таннеке Янссен і Жаклін ван Ас викупили підприємство в 2003 р у його засновника Роба Столка.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 1554