Müller Martini презентувала компактні системи для книжкового виробництва
Müller Martini
Müller Martini презентувала компактні системи для книжкового виробництва

Müller Martini презентувала компактні системи для книжкового виробництва

У рамках Дня відкритих дверей 21 вересня у німецькому Цофінгені дебютували книжкова лінія SigmaLine Compact і платформа КБС Antaro.

SigmaLine Compact/Antaro Digital: малі та здібні

Факти вражають: новий комплекс виготовляє до 2 000 примірників за годину, при цьому товщина блоків може змінюватися на 20 мм — і то без втрати швидкості! Це втричі моторніше порівняно з попередніми системами. Для роботи з обладнанням потрібні лише дві людини — оператор та помічник. Площа, необхідна для всіх виробничих операцій (від фальцювання до склеювання та різання), становить лише 170 м2 — раніше для подібного технологічного ланцюга потрібно було значно більше 300 м2.

Послідовне виробництво на основі штрих-кодів забезпечує абсолютно безконтактне переналагодження. Воно фактично відбувається миттєво і гарантує неабияку гнучкість, особливо потрібну для малих накладів або виготовлення одинарних примірників. «Зміна схеми фальцювання — наприклад, із трьох на чотири фальці — займає менше 10 секунд», — запевнив Інгольф Фріцше, продакт-менеджер із цифрових рішень Müller Martini.

Під час презентації нової техніки було виготовлено 50 замовлень, різних за накладом, форматом і товщиною блока, — і все це без жодного ручного втручання. Таким чином компанія Müller Martini знову продемонструвала, наскільки гнучко й ефективно можна виготовляти брошури з м’якою обкладинкою, книжкові блоки у твердій палітурці чи брошури з т. зв. пласким розкриттям (lay-flat). Робочим потоком керує АСУТП Connex, що готує дані у відповідній формі для виробництва. Інженери Müller Martini подбали і про довкілля, зокрема, нова лінія створює мінімум відходів, енергоощадна і т. д. А головне — перша книжка накладу зазвичай вже комерційної якості.

Нова SigmaLine Compact: більше книжок з рулону

Розширення сімейства SigmaLine дає змогу друкарням із рулонними ЦДМ виробляти більше продукції у меншому просторі з меншою кількістю персоналу і макулатури.
SigmaLine Compact має різні варіанти монтажу і потребує лише 40 м2 виробничої площі. Крім того, лінія запроваджує нові стандарти простоти й вартості обслуговування. АСУТП Connex значно прискорює налаштування та переналагодження, що збільшує загальну продуктивність. Унаслідок зміни формату утворюється лише кілька метрів відходів, і це вагомий аргумент з огляду на постійне дорожчання витратних матеріалів та енергії.

Особливістю нової системи, яка доповнює відому SigmaLine lll із шириною полотна до 1 050 мм (42”), є універсальність у виробництві книжкових блоків. Якщо всі відомі «цифрові» фальцмашини згинають папір за допомогою ножа, лійкового чи плужного механізму, то SigmaLine Compact використовує для цього запатентовану технологію пневмоножа: лінія згину утворюється від удару струменем повітря. Це забезпечує якісний результат за високої робочої швидкості. «Останніми роками ми постійно вдосконалюємо технологію пневмофальцювання і застосовуємо її так само у 22,5-дюймових машинах», — говорить Інгольф Фріцше.

Нові термобіндери Antaro і Antaro Digital

Müller Martini запускає компактну і надзвичайно універсальну платформу КБС. У секторі виробництва на вимогу Antaro Digital може обробляти до 2 000 блоків за годину. Продуктивність, недосяжна сьогодні жодній іншій моделі на ринку, — і з найменшою кількістю персоналу. «Офсетна» версія Antaro виконує до 4 000 циклів за годину.

Сімейство Antaro може працювати напів/автономно чи в лінію із цифровою друкарською машиною і таким чином охоплює широкий діапазон вимог клієнтів. До того ж систему можна розширювати й адаптувати за модульним принципом. Обладнання пропонують у двох варіантах:

+ Antaro Digital — має шість затискачів для повністю автоматизованого виготовлення книг із ручним завантаженням чи інтеграцією в лінію SigmaLine Compact (до 2 000 цикл./год);

+ Antaro — має 12 затискачів, у поєднанні з аркушекомплектувальною і трьохножовою машинами може обробляти офсетну продукцію (до 4 000 цикл./год).

Завдяки своїй компактній конструкції Antaro Digital забезпечує високу продуктивність на невеликій площі та потребує як мінімум удвічі менше операторів порівняно з аналогічними системами для виробництва одиничних примірників.

Автоматичне виробництво навіть одиничних примірників

Усі варіанти Antaro мають систему обертових затискачів, які рухаються безупинно і транспортують книжкові блоки горизонтально, корінцями донизу. Великий крок затискача (610 мм) у Antaro Digital дає змогу безперервно виготовляти брошури з перемінною товщиною блоків. Обладнання перелаштовується на нову товщину автоматично.

Систему оснащено двома станціями торшонування корінця. Antaro може працювати з EVA- та поліуретановим клеєм, а клеїльний блок легко замінити. У PUR-форсунці передбачено систему моніторингу, що контролює правильність нанесення клею.

У «цифровій» версії новий подавальний барабан у поєднанні з буферним колесом, розташованим нижче, гарантує надійне розділення обкладинок. З другого боку, це забезпечує безперебійне та ефективне виробництво завдяки безупинному подаванню. Зчитувач штрих-кодів відповідає за те, щоб кожен книжковий блок отримав саме свою обкладинку.

Буферне колесо створює досить велику відстань між зонами зчитування штрих-коду книжкового блока і виявлення штрих-коду відповідної обкладинки. У разі невідповідності є час на автоматичну реакцію і не треба зупиняти обробку інших книг. У поєднанні з виштовхуванням обкладинок (яке тут також є стандартним і відбувається перед бігуванням) це ефективно зменшує обсяг відходів і покращує продуктивність.

Максимальна універсальність

Antaro працює з найпоширенішими типами книжкових блоків, як-от стопа зошитів, попередньо склеєні або зшиті нитками блоки чи стоси окремих аркушів. Завдяки ергономічному дизайну їх доволі зручно подавати вручну, якщо система не інтегрована у виробничу лінію.

Нова платформа КБС також дає змогу випускати широкий асортимент продукції: залежно від рівня техніки можливі як брошури у м’якій обкладинці, так і книжкові блоки в твердій палітурці, гнучкі брошури, склеєні книжкові блоки та брошури з пласким розкриттям (швейцарські, Otabind і т. ін.). Із різальним роботом InfiniTrim Antaro Digital формує ідеальну пару для автоматичного виробництва Smart Factory з повністю змінними параметрами.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 2046