Брошурування важливіше, ніж друк
https://www.mullermartini.com/

Брошурування важливіше, ніж друк

Так вважає директор англійської друкарні TJ Books, особливо коли йдеться про сектор цифрового друку. Щоб упоратися з безупинним зростанням обсягу «цифрової» продукції, компанія використовує дві машини КБС Vareo, а також триножовий робот InfiniTrim. Один із термобіндерів Müller Martini під’єднано до подавача форзацних аркушів для виготовлення книжкових блоків у твердій палітурці.

Це підприємство у прибережному містечку Падстоу (графство Корнуолл) 50 років тому заснував Том Джекс. Зараз 142 співробітники TJ Books працюють у чотири зміни шість днів на тиждень. Компанія рано помітила нові тенденції в поліграфічній галузі й зацікавилася цифровим друком ще наприкінці 1990-х. «Тож досвід, який ми маємо в цьому сегменті, відповідно, чималий», — наголошує співвласник і керівний директор Енді Воттс. Він купив бізнес 2017 року разом із теперішнім фінансовим директором Енді Адамсом.

Цифровий друк: 30% обсягу — 45% прибутку

Останніми роками сектор цифрового друку постійно зростає. Крім трьох аркушевих офсетних машин, TJ Books тепер використовує ще й три тонерні та струминні цифрові друкарські системи. Майже 30% продукції друкують цифровим способом. З погляду збуту «цифра» ще прибутковіша — 45%.

На додачу до виробів у м’яких обкладинках і зшитих нитками компанія випускає класичні книжки у твердій палітурці, особливо невеликими тиражами. Із 6,5 млн примірників, які друкують щороку, головно для видавництв по всій Британії, та дедалі більше і для самвидавців, середній офсетний наклад становить 1 400 екземплярів, а «цифровий» — лише 170 або ж 1,5 у разі друку на вимогу. Одиничні примірники також є успішною бізнес-моделлю у сегменті B2C. Якщо для клієнта не принциповий спосіб друку, TJ Books обирає технологію самостійно.

Два Vareo — один InfiniTrim

Завдяки істотному технологічному прогресу і новим можливостям сектор цифрового друку — як чорно-білого, так і кольорового, — постійно зростає. Природно, що це впливає і на подальшу обробку відбитків. «Я вважаю це важливішим за друк», — каже Енді Воттс. Окрім книжкової лінії BF 530 для випуску продукції у твердій обкладинці та машини КБС KM 600, TJ Books покладається на два термобіндери Vareo — один як окрему машину з термоклеєм, а інший — із термо- та поліуретановим клеєм і в поєднанні з пристроєм подавання форзацних аркушів VBA — для промислового виробництва книжкових блоків малими накладами під жорстку палітурку. Від обох Vareo блоки потрапляють до різального робота InfiniTrim.

За словами Енді Воттса, пара Vareo приносить його компанії низку переваг: «У нас швидший робочий поток, менше ручного втручання і менше відходів — сьогодні це вагомий екологічний аргумент. До того ж Vareo дуже зручний, тому навіть менш досвідчені оператори швидко з ним упораються. Загалом ми подвоїли продуктивність у ніші друку на вимогу, включно із друкарським етапом. І ми повернули замовлення, які втратили через те, що раніше були нерентабельними. Тож ми надзвичайно задоволені двома Vareo».

«Пристрасть до друку»

Енді Воттс переконаний, «що значення цифрового друку буде зростати, особливо це стосується більших тиражів». Тому він упевнено дивиться в майбутнє: «Менші часові вікна й екологічні міркування (т. зв. місцевий друк) набирають більшої ваги, зокрема для друку на вимогу. Але ми повинні бути в змозі реагувати швидко й гнучко, і, вірні гаслу нашої компанії „Пристрасть до друку“, ми хочемо виділятися серед конкурентів високоякісними книгами».
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 2043