KBA-Sheetfed зміцнює лідерські позиції у великому форматі

KBA-Sheetfed зміцнює лідерські позиції у великому форматі

Уже кілька десятиліть KBA-Sheetfed Solutions лідирує в секторі великоформатного листового офсету. Особливо це помітно в пакувальній поліграфії. З моменту запуску нового покоління техніки Rapida великого формату 1995 р. саксонський завод Koenig & Bauer AG виготовив 1 500 таких машин. Отож у новому тисячолітті по всьому світу встановлено понад 6 000 друкарських секцій у форматних класах від 910x1 300 до 1 510x2 050 мм.

Радебойль випускає листові офсетні машини-гіганти лінійної (секційної) побудови з 1968 р Виставка drupa-1995 ознаменувала перехід від надійного обладнання Varimat до серії Rapida з високим рівнем автоматизації і продуктивності. Ця повністю оновлена ​​техніка принесла KBA лідерство в великоформатному сегменті. В середині 1990-х рр. такі машини успішно замінили застарілу систему на базі п'яти циліндрів: ринок вимагав скорочення часу переналагодження, більшої універсальності в плані задруковування, а також різноманітності конфігурацій. Нові технології, що прискорили переналагодження, не тільки зміцнили позиції великоформатного листового офсету в класичних областях застосування - книговидавничої та пакувальної, а й допомогли повернути ринки ілюстраційного і акцидентного друку.

За останні десять років у цьому форматному класі з'явився ще один гравець. Тим не менше KBA-Sheetfed утримує першість з 60% всіх нових інсталяцій. Якщо порахувати разом всі моделі великого формату, випущені в Радебойлі (включаючи техніку Varimat), то вийде більше 3 000 машин, серед яких 1 500 Rapida. Сьогодні KBA-Sheetfed пропонує машини-гіганти в чотирьох серіях: Rapida 145, Rapida 164, Rapida 185 і Rapida 205. Вони охоплюють формати від 106x145 до 150x205 см.

Варто відзначити різноманітність конфігурацій обладнання, що постачається. Так, найдовша на сьогоднішній день машина великого формату займає 42 м: Rapida 145, яка налічує в цілому 14 друкованих та оздоблювальних секцій, була встановлена ​​не так давно в одній з європейських пакувальних друкарень. У цій лінії після першої друкарської секції розташована лакування, потім дві проміжні сушильні секції, автоматичне перемикається пристрій перевороту аркуша, шість наступних друкованих секцій, ще одна лакування і дві проміжні сушки, третя Лакувальний секція і приймання потрійний довжини. Завдяки високому рівню автоматизації - з стапельної логістикою, одночасною заміною друкованих та лакувальних форм, паралельними процесами змивки CleanTronic Synchro і безперервної регулюванням кольору «в лінію» - навіть такий «суперболід» можна підпорядкувати людині.

Велетні Rapida працюють в пакувальних, книжкових і акцидентних друкарнях Європи, Америки, Азії, Австралії і навіть Африки. При цьому в пакувальному сегменті значно зросла частка довгих машин з 10, 11, 12 або навіть 13 друкованими, лакувальними і сушильними секціями. Такі системи, наприклад, будуть поставлені в цьому році в США, Швецію, Іспанію, Мексику, Бразилію та Чилі. Якщо на межі тисячоліть типова машина великого формату включала п'ять друковано-оздоблювальних секцій, то зараз середня кількість модулів збільшилася до семи.

З 2003 р KBA випускає Rapida 205 - листове обладнання з максимальним форматом в галузі: така машина запечатує лист площею 3 м2. За минулий час було поставлено близько 50 цих супергігантів. Застосовують їх для друку, в першу чергу, плакатів, але також декорують і великі картонні коробки. До цього ж форматному класу належить і молодша модель Rapida 185, яку навіть замовляли в конфігурації з 12 секціями та довжиною 38,5 м.

Крім картону, мікрогофрокартону та плівок, великоформатні машини Rapida друкують акцидентні продукцію, книги, журнали і каталоги. У цій області, крім систем одностороннього друку з чотирма або п'ятьма друкованими та лакувальною секцією, застосовують також довгі машини з переворотом і вісьмома секціями для друку 4 + 4. Трохи змінені друковані секції Rapida використовують в обладнанні для обробки жерсті KBA-MetalPrint.

Довго зберігати лідируючі позиції в форматному класі можна лише завдяки технічним і технологічним інноваціям. У Rapida в цьому відношенні слід відзначити концепцію роздільного приводу DriveTronic в самоклады, накладі (DriveTronic SIS), друкованих та лакувальних секціях, а також автоматизацію з практичним ухилом. Ці відмінні риси створюють вагомі переваги з точки зору швидкості переналагодження, ергономіки обслуговування і ефективності. В області промислового пакувального виробництва сюди можна додати швидкоз'ємні анілоксові гільзи.

Барвисті апарати, що відключаються, ще кілька десятиліть тому стали стандартом для машин Rapida великого формату. Беспалетна логістика для матеріалів масою 1 м2 від 220 г, листорізальний пристрій на самонакладі, модулі холодного тиснення фольгою і приймання з подвійним стапелем розширюють можливості оснащення. Автоматизація - начебто CleanTronic Synchro (одночасний змив офсетних, формних циліндрів і барвистого апарату), регулювання кольору «в лінію», в тому числі Instrument Flight для управління балансом по сірому, або контролю відбитків - знижує навантаження на друкаря, прискорює переналагодження і скорочує кількість макулатури.

Завдяки швидкості до 18 000 л./год (Rapida 145) і 16 500 л/год (Rapida 164) машини-гіганти Rapida можуть запечатувати на годину до 30 000 м2 поверхні. Це відповідає всьому виробничому і складської площі великої пакувальної друкарні.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 1519