Rapida CutPRO X 106 перетворилася на автоматичну машину для швидкісного виготовлення картонних коробок

Rapida CutPRO X 106 перетворилася на автоматичну машину для швидкісного виготовлення картонних коробок

Чотири роки тому компанія Koenig & Bauer уперше показала на виставці drupa ротаційну висікальну машину для виробництва картонних коробок. Відтоді ця техніка зазнала багатьох змін. CutPRO X 106 (раніше відома як Rapida RDC 106) перетворилася на автоматичну машину для швидкісного виготовлення картонних коробок. Ми поговорили з Йоганесом Науманом, який очолює конструкторський відділ Koenig & Bauer Sheetfed, про цю альтернативу класичним «плоским» пресам.

— Коли Koenig & Bauer почав розробку ротаційної висікальної системи? Що спонукало до цього?

Кілька років тому з’явився попит з боку виробників уплавлюваних етикеток (in-mould labels). Їх зазвичай друкують на вузькорулонних машинах. Для ширшого формату використовують аркушеву офсетну техніку, і тут для післядрукарської обробки були доступні лише класичні «пласкі» штанцавтомати, які дуже повільно працюють із таким матеріалом. Отож пішли запити на швидше обладнання.

— Як друкарська техніка Rapida може стати висікальною?

Платформа Rapida універсальна, система циліндрів подвійного діаметра чудово транспортує широкий спектр матеріалів для друку. Ротаційні машини забезпечують безперервне проведення аркушів, а це є запорукою високої продуктивності. «Пласкі» преси, навпаки, працюють дискретно і тому обмежені у швидкості.

Крім того, багато агрегатів друкарської машини Rapida можна застосувати в устаткованні для ротаційного висікання. Це запозичення починається із самонаклада, оснащеного системою точного вирівнювання аркушів. Система управління теж багато в чому подібна до обладнання офсетних машин. Це означає, що висікальні секції можуть бути інтегровані в аркушеву друкарську техніку.

— Які були основні етапи розробки машини?

Спочатку ми замінили формний циліндр на магнітний. Також додали змінні сорочки на друкарських циліндрах. Ще одним викликом було створення висікальних секцій, стійких до коливань і деформацій. Необхідно контролювати ще й теплові деформації, адже різниця температур в 1 градус може спричинити відхилення до 7,5 мкм під час висікання. Тому висікальні секції мають термічну компенсацію. Тобто вони повинні бути оснащені контуром терморегулювання.

Висікальні секції також мають прецизійну моторизовану систему, що дає змогу регулювати глибину висікання із точністю до 1 мкм.

— А скільки часу знадобилося на розробку?

Чотири роки тому ми запропонували Rapida RDC 106 для виготовлення IML-етикеток і показали на drupa машину для висікання картонних коробок. Відтак знайшли клієнтів для промислової апробації. Edelmann Group отримала першу машину із секціями бігування й висікання, а також із пристроєм видалення облою. Неабияка перевага цієї машини в тому, що кожен виробничий процес відбувається у власній секції та може бути налаштований окремо. Відсутні компроміси, пов’язані з комбінованим оснащенням.

Два роки тому ми почали розробку автоматичної системи розділення заготовок. Крім цього, ми оптимізували пристрої висікання, бігування, тиснення і відповідні інструменти. Найближчим часом ми презентуємо машину для автоматичного виробництва картонних коробок зі швидкістю до 15 000 арк./год.

— Яка ситуація зараз?

CutPRO X 106 орієнтовано як на висікання етикеток, так і на промисловий випуск картонних коробок. Ми розробили цю машину для обох варіантів застосування, що, звісно, не виключає подальших доробок і оптимізації. Для ринку складаних коробок пропонуємо такі процеси: тиснення, бігування, висікання, видалення облою і розділення заготовок. Залежно від завдання техніка може обробляти до 15 000 арк./год.

Також висікальні секції можна інтегрувати до аркушевої офсетної машини Rapida 105/106, для виробництва за один аркушепрогін.

— Де використовують CutPRO X 106? Для яких продуктів?

Уже маємо чимало машин на ринку — у Німеччині, Данії, Бельгії, Франції, Польщі та навіть у Бразилії і Австралії.

Вони працюють з етикетковими матеріалами завтовшки від 55 мкм, а також із картоном до 0,6 мм. Оскільки властивості цих матеріалів дуже різні, було розроблено спеціальне оснащення для виробництва етикеток і окремо — для картонних коробок. Отож, типовими продуктами є вплавлювані етикетки і картонна тара для фармацевтичної та харчової промисловості.

— «Пласкі» чи ротаційні висікальні системи: що ви порадите користувачам?

Кожен варіант має свою нішу. Ротаційне обладнання продуктивніше, та обмежене щодо оброблюваних матеріалів. Тут інший принцип висікання. Варто переосмислити свій виробничий процес і врахувати фізичні особливості ротаційної технології. Висікальне зусилля у них не таке велике, як у плоских пресів. Ротаційні машини не потребують спеціального фундаменту. Вони працюють так само «гладко» й тихо, як друкарські.

Якщо розумно використати властивості обох типів машин для вашого виробничого асортименту, можна досягти високої продуктивності як з одною, так і з другою.

— Чи можете ви назвати деякі параметри продуктивності CutPRO X 106?

Користувачі стверджують, що CutPRO X 106 десь на 25% продуктивніша за класичні преси. Цим завдячуємо насамперед високій середній швидкості висікання — 12 000-13 000 арк./год.

Але CutPRO X 106 ще й швидше переналаштовується — 15 хв для повторюваних замовлень з виготовлення картонних коробок зі стандартними операціями, як-от висікання, бігування і видалення облою. Для нових замовлень це буде 25 хв. Цифри, звичайно, залежать від конкретного замовлення. Таким чином, протягом дня можна здійснити багато переналагоджень, а отже машина годиться і для великих, і для малих накладів.

— Яка вартість оснащення порівняно з «пласкими» пресами?

Майже нема різниці. Оснащення для ротаційного висікання коштує приблизно так само, як високоякісні інструменти для класичної технології. Оскільки процеси в ротаційній машині розділено, то й оснащення для кожної секції потрібне своє. Форми для різних процесів виробляють спеціалізовані компанії. Висікальні й бігувальні форми нам постачає Wink, а інструменти для тиснення — Hinderer + Mühlich. Утім, ви можете використовувати оснащення й інших виробників.

Інструменти для видалення облою виготовляють на плотері з використанням гнучких форм високого друку або лакувальних форм. Зазвичай виробники картонних коробок займаються цим самотужки.

— Що буде далі?

Ротаційні висікальні машини здобувають популярність у сегменті високопродуктивного виробництва картонних коробок. За якістю висікання і тиснення вони не поступаються класичним пресам. Якщо це допустимо технічно і доцільно з технологічного боку, можлива інтеграція секцій висікання та бігування в друкарські машини. Наприклад, у цифрову систему VariJET 106.

— Пане Науман, красно дякую за інтерв’ю.

Джерело: Koenig & Bauer Report, № 56, червень 2020 р.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 2005