Мистецтво голки й нитки
Carolin Blöink

Мистецтво голки й нитки

Зшитий нитками книжковий блок вважають еталоном якості брошурування. І йдеться не тільки про надійність, а й про широкі технологічно-ужиткові можливості цього способу скріплення друкованої продукції.

Німецький Фонд книжкового мистецтва (Stiftung Buchkunst) цьогоріч відзначив кілька зшитих нитками книг. Наприклад, у конкурсі «Найкрасивіші книги з усього світу» 2021 року золоту медаль присудили виданню «Das Jahr 1990 freilegen» (Spector Books, Лейпциг), яке створили Ян Венцель, Анне Кеніг та Александер Клуге. Це справжній фоліант майже на 600 сторінок формату 240x330 мм — тут лише верстальнику можна ставити прижиттєвий пам’ятник, а ниткове скріплення дає змогу розкрити задум авторів — в усіх сенсах — без шкоди для блока.

Серед «Найкрасивіших німецьких книг» 2021 року прошиті нитками видання також вибороли чільні місця. Скажімо, «Überfahrt» (Spector Books, Лейпциг): блок тут вставлено в палітурку таким чином, щоб утворився порожнистий корінець, якому не страшні численні розкриття. «Auf Abwegen» (Christoph Merian Verlag, Базель) виготовлено як жорстку брошуру Otabind із відкритим корінцем і тонкими ламінованими сторонками, окантованими білим нетканим полотном. «Man kann keine Steine essen» (Prima Publications, Штутгарт) має вигляд швейцарської брошури, де прошиті корінці зошитів не прикрито жодним додатковим матеріалом.

Особлива довговічність

Зшивання нитками — палітурно-брошурувальний процес, що вважають еталоном якості скріплення книжкового блока завдяки його високій надійності. Нитками зшивають як тонкі вироби — дитячі книжечки або збірки поезії (зазвичай це один зошит), так і грубші блоки з кількох зошитів, де ще й проклеюють корінець і додатково зміцнюють його стрічкою марлі чи паперу.

Головна альтернатива — незшивне (клейове) скріплення, однак бібліофільські видання, атласи, ілюстровані та художні книги, корпоративні річні звіти сьогодні переважно зшивають. Голка з ниткою є запорукою стабільності книжкового блока. І сучасні автоматичні системи ниткового шиття дають змогу реалізувати будь-які забаганки клієнтів. Müller Martini пропонує обладнання серії Ventura — Ventura MC 160, Ventura MC 200 і Ventura MC Digital, яке задовольняє більшість можливих вимог. А обтискальний прес VFN 700 забезпечує не тільки естетичний вигляд готового видання — з акуратним корінцем, а й надійне розкриття блока.

Творчі акценти й тенденції

Користувачі ниткошвейних систем і майстри ручного брошурування знають, як застосувати переваги цієї технології для створення оригінальної продукції.

Барвисті нитки. Зазвичай використовують непомітну білу нитку. Але, скажімо, книгу в червоній палітурці, із червоними капталом, лясе та зрізами можна ще й прошити нитками такого самого кольору.

Пришиваємо корисні доповнення. Усі ці друковані бонуси — мапи в туристичних путівниках, таблиці-пам’ятки у шкільних підручниках тощо — збагачують основне видання. Це можуть бути як невеличкі картки, так і сфальцьовані аркуші більшого формату, вшиті у блок. Менші вставки різної довжини та ширини можна розмістити в будь-якому місці «батьківського» зошита. Для цього Müller Martini пропонує опцію TWE¦ƎN у машині Ventura MC 200.

Відкритий корінець книги. Якщо не заклеїти корінець марлею чи іншим зміцнювальним матеріалом, усі шви буде видно. І тут уже можна експериментувати із кольорами ниток, зошитів тощо. Із відкритим корінцем виготовляють не лише книжки (типу швейцарської брошури), а й так звані жорсткі брошури. Сьогодні такі методи скріплення застосовують як у дизайнерських виданнях, так і в «серйозних» каталогах і навіть корпоративних звітах.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 2008